Blogia
Yuri Gagarin es nuestro amigo

...i una d'arena

Breument, que m'expliquin què és aquest mapa. Sí, ja sé que són els Països Catalans. Però, què són els Països Catalans?

1. No són una realitat històrica. És ben evident que no són el mapa de l'antiga Corona d'Aragó

2. No són una realitat lingüística. Després de que Jaume I El Conqueridor conquerís València al segle XII aquest territori va ésser repoblat per lleidatans a la part oriental i aragonesos a l'occidental. Aquesta distribució de la població marca el mapa lingüístic del País Valencià.
A qualsevol mapa dialectal del català es pot observar ben a les clares que els límits de la llengua catalana no es corresponen pas als límits dels Països Catalans.

3. No són una realitat política. El dret d'autodeterminació, per a tothom, també pels valencians i mallorquins. Si ells no s'estimen una unitat política amb Catalunya, no es poden imposar els Països Catalans.

Si algú/na em pot explicar amb claredat i objectivitat que són els Països Catalans, sisplau, té a la seva lliure disposició l'apartat de comentaris.

================

Hoy, lo juro, he terminado con los temas metafísicos: España, Cataluña, Països Catalans, etc.

6 comentarios

Xavier -

Home, els Països Catalans o Estats Catalans són els països, inclos el Principat, que van crear els Catalans. És clar que hi havia una organització supranacional (la Corona d'Aragó) però això no treu que la nació catalana siguin els tres països (Catalunya, Mallorca i València). Que és que no som a la Unió Europea i segueixen existint nacions i països dins d'ella? València està repartida entre catalans i aragonesos perquè devien participar conjuntament en la conquesta, però que la major part de València parli català és que devien tenir més importància els catalans que no pas els aragonesos no? En fi, jo tampoc ho veig tant complicat.

abraham -

ademas la corona lo de la corona catalano aragonesa fue mucho despues i fue nuna alianza matrimonial entre la monarquia aragonesa i catalan a la cual se les unio mucho despues la cotona de castilla si sepude decir asi que tanvien se intento unir a la corona portugesa . por cierto los en paisos catalanes bien mas de 15 millones de persosnas i el ctalan es ablado o entedido por mas de 10

abraham -

el pais valenciano como baleares nuca an sido ni pasi ni independientes siempre an pertenecido a la coronoa de catalana por mucho que el franquismo intentase canviarlo no existe la lengua valenciana es simplemente una baridat dialectal del ctalan i esos si que son erdades i echos histroricos por muchas mentiras que algunos intente acer creer esa estoda i la unica verdad

abraham -

no pretendo ir al pasado el pasado es el que es a un que algunos lo quiran trajibersar i alterar con sucias mentiras.yo la verdad no era independentista pero bien do el trato de España a catalunya el expolio sistemático de sus bienes i a los catalanes sus mentira i calumnias que la mayoría de los incultos españoles se cren cada vez lo soy mas . que todos somos iguales en España es una gran mentira . mientras unos tenemos que pagar autopistas impuestos de idrocarburos i de sucesiones otro obtiene todas las ventajas jubilaciones anticipadas en la cuales de pues de su jubilacion tiene sus fincas las cuales siguen cultivando sus terenos i ganado dinero rebajas fiscales rebajas sobre los impuestos sobre la luz i el agua ejemplo en algunos pueblos en un año pagan de agua lo que yo en un mes .s si señores es la verdad i no ningún invento como algunos le quieren hacer pensar .mas del 17% del pibe español bine de catalunya cada año nos roban mas de 20.000 mil millones de euros que no regresan bajo ningún tipo de inversión con este panorama quien no se hace independentista

Ot Plà -

La idea dels PPCC es, senzillament, l'orígen de l'odi que avui en día professen la majoría d'habitants dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó cap a Catalunya.
Pero la responsabilitat d'aquest fenòmen no s'ha d'atribuïr a Joan Fuster, inventor del concepte, que en plè franquisme es volguè adscriure a una suposada gran Catalunya, social i culturalment avançada i resistent envers el règim, més que no pas continuar considerant-se a si mateix membre d'una València endormiscada i provinciana, entretinguda en preparar les Falles i en "donar noves glòries a Espanya".
Crec que els responsables de la gran onada d'odi envers Catalunya foren les èlits burgeses i nacionalistes d'aquella Catalunya dels 70 i 80 que, agrupades en torn d'Òmnium Cultural i de la Gran Enciclopèdia de Catalunya, volgueren inventar un pais que mai no existí més enllà de la seva imaginació, basant-se només en la idea d'en Fuster.
Això donà ales als representants del centralisme uniformista espanyol per tal de crear un estat d'ànim visceralment anticatalà.
No sempre avía estat així; vull recordar que poc avans de la guerra civil, Cambó, el polític nacionalista català, fou rebut a València en olor de multituds.
A més de les consequències funestes que tots coneixem pel que fa a l'odi que avui s'ens professa, cal fer notar que el concepte de PPCC no es correspòn amb el que desde sempre ens ha vingut diferenciant respecte dels castellans, que es la importància concedida a la unitat de la "nació". L'unitarisme era un objectiu polític del Regne de Castella, pero no ho fou mai a la Corona d'Aragó, que sempre va respectar la multiculturalitat, el multilingüisme, la pluralitat i les diferències de tota mena, tant en el sí de la Confederació, com dins mateix de cada Regne o territori.
Resumint podríem dir que la defensa del concepte de PPCC ha estat i encara es la forma menys nostrada, més acastellanada i, atesos els resultats obtinguts, més nefasta de defensar el catalanisme.

Empala -

1. L'antiga Corona d'Aragó no era l'estat dels PPCC, però era bàsicament la unió de catalans i aragonesos (encara que a efectes pràctics crec que el terme català i catalunya servia per tot "l'imperi"). Malgrat això, en la Corona d'Aragó els catalans erem sobirans, i no depeniem de ningú. La història política deixa clar que entre Castella i els PPCC hi havia frontera, així com amb frança a la Cat Nord.

2. Jo i molts d'altres critiquem el mapa dels PPCC on es fica la franja occidental de l'antic Regne de València. No té sentit perquè la nació catalana s'emmarca en la llengua, tens raó. Per a més info llegeix Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster, pare dels PPCC.

3. Teòricament totes les nacions tenen dret a tenir Estat, les regions no tenen aquest dret legal. De tota manera és evident que la idea de PPCC no s'imposarà a ningú (ni es vol ni es pot), i jo considero que en termes de referèndums i tal les diverses regions catalanes han de tenir independència.

T'he resolt el dubte? Espero haver estat prou clar. Si tens més dubtes agrega'm